top of page
  • Foto van schrijverAleksandra maksimovic

First aid bij crisissen

Bijgewerkt op: 9 jan. 2022

Eén van de meest bekende crisissen was de brand die uitbrak in de Notre-Dame waarbij de Parijzenaren de kathedraal in rook zagen opgaan. Maar wat maakt een crisis nu een crisis? En wat doe je wanneer een crisis uitbreekt? Dat deelden Wim en Valentine tijdens hun Expert Class over Crisiscommunicatie.


Wat maakt een crisis nu een crisis?

Wel, een crisis is eerst en vooral een zware noodsituatie die vaak heel onverwacht gebeurd. Het is een gebeurtenis die vooral intensieve, publieke en negatieve aandacht krijgt en een enorme impact heeft op een organisatie. Hoe de organisatie in kwestie reageert is enorm belangrijk om een goede reputatie en geloofwaardigheid te behouden. Dit is zeker iets om in het achterhoofd te houden wanneer je naar de buitenwereld communiceert.


Hou het hoofd koel door je voor te bereiden

De beste manier om een crisis de baas te zijn is door je voor te bereiden. Want wanneer er zich een crisis voordoet moet je kort op de bal kunnen spelen om zo niet alleen tijd maar ook geld te besparen. Snel en efficiënt je informatie/boodschap kunnen brengen is dus de boodschap!

En dit doe je op de volgende manier:


'WE KNOW, WE DO, WE CARE & WE'LL BE BACK'

Dit principe wordt vaak gebruikt door crisiscommunicatie experten zoals woordvoerders. Het is van uiterst belang om mensen vooral te informeren en gerust te stellen door emotioneel betrokken te zijn en hen laat weten dat je hen op de hoogte zal houden. Zij moeten ook stand-by zijn in het geval dat ze interviews moeten geven of informatie moeten bieden.


Een reflectiemoment

Een crisis is best intens en verloopt in het slechtste geval soms hectisch. Niet alles verloopt dus volgens plan. Door een reflectiemoment te houden kijk je naar je crisis communicatieplan en hoe het werd uitgevoerd. Wat zijn enkele aandachtspuntjes? En wat kan er de volgende keer beter?



Ziezo! Dit zijn de drie tools in de First Aid kit voor elke crisis!

- Aleks 💖








19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page